Under Cover

Chci zas v tobě spát

Tuhle píseň zná v českých zemích snad každý. Paradoxně ale většina až od okamžiku, kdy začala žít svým druhým životem poté, co ji na akustickém koncertě zahrála skupina Lucie. Velmi povedený cover. I když je to vlastně cover verze, pokud jí interpretuje stejný zpěvák i klávesista, jako u původní nahrávky? A pokud se vznikem písně mají tak trochu co do činění i zbylí dva členové skupiny? Posuďte sami.

Když Oskar Petr skladbu na počátku 90. let napsal, nabídl ji nejprve skupině Wanastowi Vjecy. Robert Kodym a P.B.Ch. však měli své album Lži sex & prachy už natočené, tak se rozhodl ji udat jinde. A proč ne rovnou u jejich spoluhráčů ze sesterské (a tehdy rozpadlé) Lucie Davida Kollera a Michala Dvořáka, kteří právě točili sólové album prvně jmenovaného? Píseň byla vybrána jako singl, dostala videoklip, celkově však v pomyslném souboji se Sbírkou zvadlejch růží od Wanastowek příliš neuspěla.

Když pomineme naštvanost autora z toho, že si Koller trochu ulehčil práci a nejtěžší pasáž skladby si shodil dolů tak, aby se mu lépe zpívala, nebyl žádný důvod se domnívat, že by se neměla stát hitem už tehdy – v roce 1993. Nějak to však nedopadlo. Vzhledem k tomu, že se krátce po vydání alba nazvaného jednoduše David Koller znovu rozjela Lucie, a zpěvákova sólová kariéra tak zůstala v podstatě na více než 10 let u ledu, nebyl prostor píseň ani více propagovat na koncertech.

V roce 2002 Lucie kromě nové řadové desky nachystala také výjimečný koncert ve Státní opeře. Koncert to měl být akustický, navíc za doprovodu symfonického orchestru, a tak bylo potřeba najít vhodné skladby, které tohle provedení snesou. A Kodym přišel s tím, že by si rád zahrál Chci zas v tobě spát. Tahle píseň si totiž o symfonickou verzi říkala už od začátku.

Z koncertu vzniklo CD i DVD a tato jediná píseň nepocházející z řadových desek Lucie byla vybrána jako singl. A paradoxně až tahle akustická verze u posluchačů výrazně uspěla. Koller, který se po dalším rozkolu v Lucii začal opět profilovat jako sólový zpěvák, skladbu pochopitelně zařadil do setlistu svých koncertů.

V roce 2016 vyšla tribute deska David Koller & Friends. Participující umělci si mohli vybrat jakoukoli skladbu z Kollerovy kariéry mimo Lucii a natočit ji zcela po svém. Chci zas v tobě spát je na albu zastoupena hned dvakrát. V podání Vladimira 518 a slovenské skupiny Korben Dallas. Vzhledem k tomu, že to první není ani tak cover jako spíš remix, v němž chybí valná část původní melodie, a dokonce má i nový vlastní text, podíváme se na druhou verzi.

Nutno říct, že slovenská trojice se s písní poprala se ctí. Temnější aranžmá posunulo skladbu od klasického oplodňováku do zcela nové roviny. Žádné bezduché kopírování ani úlet ala Vladimir 518. A byť jsem slyšel z některých stran výhrady ke zpěvu, celkově tahle předělávka dopadla velmi dobře. Ač chápu, že někoho nové ztvárnění prostě může dráždit, pro mne osobně je tahle verze momentálně nejlepší. Vidíte to jinak? Tak to třeba napište do diskuze.

PLAYLIST

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *